Wino wytrawne – co warto o nim wiedzieć?

Co decyduje o tym, że wino jest wytrawne? Czy wiesz o czym, że większość win produkowanych na świecie, to właśnie wina wytrawne? Okazuje się jednak, że Polacy często się ich boją i stawiają na słodkie bądź półsłodkie. Czy jest się czego bać?

Wino wytrawne – najważniejsze informacje

Wina wytrawne należą do najczęściej produkowanych win na świecie. Zawierają one niewielkie ilości cukru lub wcale go nie zawierają. W związku z tym najczęściej nie są one zbyt kaloryczne. Wina te podaje się zazwyczaj do potraw wytrawnych – dań głównych czy przystawek, ale można je również łączyć z deserami, np. czekoladowymi.
O tym, czy dane wino jest wytrawne decyduje to, ile jest w nim zawartego cukru resztkowego. Zaś o poziomie cukru decyduje przede wszystkim to, na jakim etapie przerwano proces fermentacji wina. Podczas wybierania dobrego wina wytrawnego, nie należy kierować się wyłącznie zawartością cukru. Kluczowe jest także to, jak jest odbierana przez nas intensywność garbników w danym trunku, jego kwasowość, czy też poziom alkoholu. Najważniejsze bowiem zawsze są nasze osobiste preferencje.
Wina wytrawne doskonale komponują się z różnorodnymi potrawami. Czerwone wina wytrawne podkreślają smak wielu gatunków mięs, serów, a także dobrze komponują się z wieloma deserami. Warto wypróbować np. wina Cabernet Sauvignon. Białe wina wytrawne pasują do sosów na bazie oliwy lub śmietany, do ryb czy do świeżych bądź grillowanych warzyw. Sprawdzą się tutaj orzeźwiające, lekkie trunki, takie jak Pinot Grigio czy Sauvignon Blanc.

Przykładowe wina wytrawne

Wino Fernand Engel Pinot Gris Reserve Alsace AC 2016 – jest to wino solidnej budowy, które powstaje w miejscach o kredowo-wapiennym podłożu. Posiada ono blado-złotą barwę. Dominujące w nim aromaty to przede wszystkim karmel, wanilia, pigwa oraz owoce tropikalne. Jego smak jest pełny oraz kremowy, a oprócz tego wyczuwalna w nim jest wyraźna słodycz oraz świeżość. Ten trunek doskonale komponuje się z sosem carbonara, a także ciężkimi potrawami z dzikiego ptactwa czy drobiu. Podaje się je w temperaturze 10 stopni C.
Wino Tulip Winery Espero Red 2016 – nazwa tego wspaniałego trunku oznacza nadzieję i dotyczy serca winiarni Tulip, czyli Wioski Nadziei. Jego barwa jest gęsta, ciemnorubinowa. Aromaty wina są bardzo złożone i intensywne – znajdują się tutaj nuty ciemnych, czerwonych owoców z dodatkiem nuty drewnianych oraz dymnych. W smaku wino jest owocowe i soczyste, zawiera również subtelną taninę. Ten gatunek wspaniale współgra z daniami mięsnymi – grillowanymi, pieczonymi oraz wędzonymi.